Sökmotoroptimering som en del av er marknadsföring

Sökmotoroptimering, förkortat SEO, ligger helt i linje med företags utveckling i fråga om synlighet och marknadsföring på internet. Med sökmotoroptimering ökar du din synlighet på internet genom att fler hittar till din hemsida genom sökmotorer. Du kanske har undrat varför vissa hemsidor hamnar högt upp i Googles sökresultat och andra hamnar långt bak. Det är ingen slump att vissa hemsidor hamnar först i Google, de har använts sig av sökmotoroptimering.

Sökmotoroptimering är precis vad det låter som, man optimerar hemsidan för sökmotorn, oftast är det då Google man syftar på. Google vill naturligtvis att det som är intressant för det användaren söker på ska visas först. Med sökmotoroptimering skapar vi relevans för innehållet på hemsidan.

Det blir därmed väldigt svårt att sökmotoroptimera med ett gott resultat för ett sökord som hemsidan inte alls handlar om. Men det är ju inte heller vad vi vill uppnå. Säljer vi internettjänster, ja då vill vi ju att de som är intresserade av det ska hitta till vår hemsida.

Grunden i sökmotoroptimering är alltså att se över innehållet på hemsidan. Vi strävar efter en hemsida som handlar om sökordet. Vi vill ha rubriker som innehåller sökordet, vi vill ha text, och mycket text, som handlar om sökordet. Google är bra på att känna igen synonymer och sammanhang, så sikta på att skriva en användarvänlig text som handlar om ämnet.

Innan hemsidan är färdig ska vi justera sökmotoroptimeringen med taggar och beskrivningar, koder som ligger gömda för användaren, men som googles robotar känner av.

Hemsidan har blivit sökmotoroptimerad för sökordet och google börjar känna av att hemsidan faktiskt handlar om sökordet. Ni kommer därmed börja klättra en aning i träfflistan, hur mycket beroende på konkurrensen för sökordet. Sökmotoroptimering är dock inte färdig. Google vill veta att andra på internet faktiskt också tycker att er hemsida handlar om sökordet. Vi skapar förtroende för hemsidan genom sökmotoroptimering offsite. Vi skapar bra länkar från trovärdiga hemsidor och innehåll till er hemsida. Google börjar då se att även andra skriver om ämnet och hänvisar till er hemsida. Först nu börjar vi se en stor förändring i era positioner på google.

Hur mycket arbete som krävs med sökmotoroptimering och hur lång tid det tar för att få resultat beror mycket på vilka sökord ni vill synas för. Vissa sökord råder det mycket konkurrens om och vår sökmotoroptimering profil måste vara bättre än konkurrenternas.